Купаж або арабіка: що потрібно знати про кавових сумішах


Опубликованно 29.01.2018 17:28

Купаж або арабіка: що потрібно знати про кавових сумішах

Чашка кави вже давно є обов'язковим ритуалом кожного дня. Ми тільки звикли до відмінностей між латте і капучіно і вибрали найменш надоедающий сироп, як раптом бариста спантеличує нас несподіваним питанням про купажі. Чим керуватися при виборі сорту кави?Найпоширеніші сорти кави

Самими популярними сортами кави вважають арабіку і робусту. Основна відмінність — вміст кофеїну: якщо арабіка містить всього 1-1,5% кофеїну, то робуста — цілих 3%.

Цінник на робусту завжди значно нижче, ніж на арабіку. Це обумовлено процесом вирощування: арабіку набагато складніше вирощувати.

Арабіка росте на висоті від 900 до 2000 тисяч метрів над рівнем моря (чим вище, тим кращий смак), її зерна мають видовжену овальну форму, а аромат самий «кавовий» в класичному розумінні цього слова. Цілих 70% світових насаджень кави — арабіка. Для зростання кавового дерева температура повітря не повинна перевищувати 24 градуси за цельсієм, а його врожайність досить низька - за рік дерево дає нам всього 5 кг плодів, з яких виходить всього 1 кг готових зерен.

Робуста — міцний і сильний сорт кави. Кущі робусти ростуть на рівнинах і стійко переносять будь-які погодні умови. Саме завдяки невибагливості вирощувати робусту простіше і дешевше. 30% всіх кавових насаджень — робуста. Цей кущ не любить воду і виживе в спеку. Врожайність висока — дає плоди раз на 10-11 місяців, а зерна мають більш круглу форму.Що таке купаж кави

Купаж — порятунок для кавової індустрії — це кавові суміші. Якщо благородна арабіка може існувати як моносорт, то робусту пити в чистому вигляді не рекомендується. Два види каву змішують в різних пропорціях, від яких залежить вартість суміші. Чистий арабіка обійдеться дорожче всього, відповідно чим більше в купажі робусти — тим дешевше. Найбільш поширені суміші арабіки/робусти готують у пропорції 80/20. Більший відсоток робусти в купажі — банальна спроба економії.

 Як правило, 100% арабіку просять варити вранці, - ділиться спостереженнями бариста Вікторія, - а ось купаж потрібен людям ввечері, щоб підбадьоритися. Суміш 50/50, з якою ми працювали раніше, клієнтам не подобається. Надто вона специфічна. Ми вирішили не винаходити колесо і повернутися до класики - 80/20.

Якщо ж зовсім спростити завдання, той найпопулярніше запитання від бариста звучить так : «Вам кави міцніше (дешевше і підбадьоритися) або м'якше (дорожче, але в задоволення)?». Визначайте найбільш оптимальний варіант для себе і готуйтеся до нових головоломкам від дилерів ранкової бадьорості.Поділитися Твітнуть -->

Live Journal

Facebook

Twitter



Категория: Здоровье и Фитнес